Lectio Håndbog

19.

november

2020

Header Grafik Subpage Header Grafik Subpage

Historisk markedscrash i 2020:

Img 5157 Img 5157

Aktieklubben klogere på corona-krisens drastiske kursdyk.

Finanskrisen var peanuts ved siden af det gigantiske markedscrash, som hele verdenen oplevede på grund af corona-krisen i foråret. Aldrig før er aktiekurserne faldet så drastisk på så kort tid, forklarer investeringsrådgiver Frederik Harvig, som Aktieklubben på SCU har inviteret på besøg.

En sen torsdag eftermiddag, mens tusmørket falder på, sidder mere end 20 aktie-entusiaster fra HHX i Storrummet på SCU. Det summer af finansiel smalltalk, mens kurser og indeks studeres på mobilen, og så dufter der af nybagt chokoladekage, som kantinen lige har serveret.

Det er Aktieklubben på SCU, der arrangerer eftermiddagens foredrag med investeringsrådgiver Frederik Harvig fra Jyske Bank. Han har gået på HHX, er uddannet finansbachelor og har en Master of Science in Finance.

Aktieklubben, som skolens elever selv har taget initiativ til, er det seneste år blevet et tilløbsstykke på SCU. Hver torsdag i middagspausen mødes op mod 40 elever for at diskutere aktier og investeringsmuligheder. 

To HHX-elever, Marius Kuhle og Adam Sørup, deler formandsposten i Aktieklubben, og de sidder da også klar på forreste række til foredraget med rådgiveren fra Jyske Bank.

Her skal Frederik Harvig gøre status over et vanvittigt år på aktiemarkederne og give Aktieklubben et par velfunderede investeringsfif.

- Foråret 2020 er uden sidestykke den drastiske periode på det globale aktiemarked nogensinde. Aldrig før er kurserne faldet så meget på så kort tid. Fra 20. februar til 23. marts er der simpelthen tale om et historisk markedscrash på grund af corona, fastslår Frederik Harvig.

Mange af de fremmødte elever i Storrummet er så dedikerede, at de allerede selv har investeret i aktier, så spørgelysten er stor, og svarene falder prompte, når investeringsrådgiveren kaster et spørgsmål ud på deltagerrækkerne.

- I løbet af kun én måned faldt aktiekurserne med 40 procent. Det er totalt voldsomt, og ingen kunne forudse, at det ville ske. Finanskrisen er peanuts ved siden af, og heller ikke kraket på Wall Street er tilnærmelsesvis i samme størrelsesorden med så stort et fald på kun tre-fire uger. Det er helt vildt, understreger Frederik Harvig.

Men det er den risiko, der følger med, når man investerer i aktier, lyder der fra rådgiveren. Man kan blive ramt af det uforudsete som eksempelvis corona. Derfor lyder et af rådene til Aktieklubben da også at sætte sig grundigt ind i de virksomheder, som man overvejer at investere i.

- Inden man køber, er det en god ide at undersøge virksomhedens historiske udsving, og så skal man forstå virksomhedens DNA og spørge sig selv, hvor man tror, at virksomheden er om 5-10 år. Og er det en rejse, man har lyst til at tage sammen med virksomheden, skal man også regne med bump på vejen, siger Frederik Harvig og tilføjer:

- Aktier handles meget med følelser og fornemmelser. Tror man for eksempel på, at der kommer en corona-vaccine, eller tror man, at vi skal leve med diverse mutationer resten af livet. Hvad man tror på, og hvilken fornemmelse man har for fremtiden, har stor betydning for, hvad man investerer i.

Generelt har danske virksomheder i følge rådgiveren klaret sig supergodt gennem corona-krisen. Blandt andre Novo Nordisk og Ambu, der leverer engangsudstyr til hospitaler. Men også DSV, som på grund af stigende internethandel har haft travlt med at fragte gods, har klaret sig godt. Samtidig har blandt andre Vestas og Ørsted leveret forventede resultater.

- I Danmark er vi ekstremt dygtige til at lede vores virksomheder og tilpasse vores forretningsmodeller til markedet, og det er kommet os til stor gavn under corona-krisen. Samtidig har regeringen lavet hjælpepakker og investeret i infrastruktur, og centralbankerne har sænket renten, og alt det er med til at sætte gang i væksten. Det gør aktionærerne glade, de tror på fremtiden, og kurserne stiger. Derfor skal man også følge med i de politiske beslutninger, beskæftigelseskurverne og meget mere, når man investerer i aktier, siger Frederik Harvig.

Aktieklubben på SCU møde igen på torsdag i middagspausen.

Img 5150 Img 5150
Img 5160 (1) Img 5160 (1)
Img 5165 Img 5165
Dimission 2024 - se program for dagen