Lectio Håndbog

11.

maj

2022

Header Grafik Subpage Header Grafik Subpage

Løven kom til Skanderborg

Jesper Jesper

Takket være en snarrådig HHX-elev lagde Jesper Buch fra Løvens Hule i sidste uge vejen forbi Skanderborg for at holde foredrag om iværksætteri. Her gav han sommerens kommende studenter et godt råd ”spænd hjelmen og gør det færdigt”.

 

Jesper Buch er iværksætter, investor og medstifter af Just Eat. Siden 2015 har han været med som en del af 'Løverne' i DR-programmet Løvens Hule.

I sidste uge lagde han vejen forbi SCU i Skanderborg takket være HHX-elev Mathias Nordby Østergaard, hvis far sammen med Jesper Buch var med til at starte Just-Eat.

Foran en propfyldt sal bød den unge Østergaard velkommen, mens ’Løven’ spejdede ud over de hundredvis af elever, som snart skal i gang med de afsluttende eksamener, inden de får studenterhuerne på.

Jesper Buch har selv en studenterhue fra Handelsskolen i Kolding, men han havde med egne ord mere travlt med at spille smart i Ball-trøjer og hænge ud på Crazy Daisy end at bruge tid på skole og lektier.

- Til en af de første eksamener fik jeg 03, og det var simpelthen så pinligt, så jeg tog mig sammen og fik huen på. Og det skal I også gøre, lød opfordringen fra Løven, der i løbet af sin karriere har været med til at ansætte hundredvis af mennesker.

- Jeg har aldrig kigget på deres karakterer. Men jeg kigger på, om de har gennemført gymnasiet og fået en ungdomsuddannelse. Så sørg nu for at få huen på. Og hvis du er kørt surt i det, så spænd hjelmen og gør det færdigt. Når jeg kunne få en hue, så kan I også.

Pizza i Oslo

Efter Handelsskolen var Jesper Buch i militæret i fire år, hvor han opnåede rang af premierløjtnant og lærte, at ”en virksomhed drives af et team, ikke af en enkeltperson”. Han debuterede som iværksætter med restaurant Lanternen i Blokhus, men eventyret blev kort, og Løven rejste til Oslo som trainee i Udenrigsministeriet.

- Så sad jeg der i Oslo og vidste ikke, hvor jeg kunne bestille en pizza, og tænkte, at det kunne gøres på internettet, men nej. Derfor skrev jeg en forretningsplan om at sælge færdigtilberedt mad online. Mavefornemmelsen var rigtig, og jeg tog kontakt til min barndomsven Henrik Østergaard og Carsten Mikkelsen fra Crazy Daisy i Kolding. De var klar, og vi gik i gang, forklarede Jesper Buch og tilføjede, at Carsten i starten faktisk ikke anede, hvad Løven mente med færdigtilberedt mad online.

- Men han kunne mærke, at der var ild i mig, at jeg brændte for det, og den rejse ville han med på. Og sådan er det. Hvis man virkelig brænder igennem som iværksætter, har man en fuldstændig vild tiltrækningskraft. Jeg fik ikke tårnhøje karakterer i skolen, men jeg har altid haft en ekstrem lyst til at få ting til at ske, og så har jeg evnen til at motivere folk. Som iværksætter er det vigtigt for mig at være ydmyg, ægte og ærlig, og det skal I også være, understregede Jesper Buch.

Hvornår har man succes som iværksætter?

Herefter fulgte fem hårde år, hvor de var ved at gå konkurs flere gange, men ’the rest is history’, og i dag er Jesper Buch mangemillionær. Men hvornår har man succes som iværksætter? Er det først i det øjeblik, hvor millionerne tikker ind på bankkontoen?

- Jeg er superglad for lige præcist det spørgsmål. Når man læser nyheder om iværksættere, lyder det oftest som om, at succes er lig med millioner og milliarder. Men sådan ser jeg slet ikke på det. For mig har man succes som iværksætter, når man kan betale sin egen løn. Det er et håndgribeligt mål. Iværksætteri findes i alle former, sagde Jesper Buch, som har besluttet sig for at tage endnu en sæson i Løvens Hule og investere i unge iværksættere.

- Jeg investerer i mennesker, som er fede at være sammen med, som har god energi. Det motiverer mig. Vi har cirka 30.000 dage på jorden, og så skal det sgu også være sjovt at være her. Hver eneste dag, påpegede Løven.

Læs artikel i Uge-Bladet Skanderborg

Hvis man virkelig brænder igennem som iværksætter, har man en fuldstændig vild tiltrækningskraft. Jeg fik ikke tårnhøje karakterer i skolen, men jeg har altid haft en ekstrem lyst til at få ting til at ske, og så har jeg evnen til at motivere folk. Som iværksætter er det vigtigt for mig at være ydmyg, ægte og ærlig, og det skal I også være.

Jesper Buch

Dimission 2024 - se program for dagen