Lectio Håndbog

18.

januar

2023

Header Grafik Subpage Header Grafik Subpage

Ny klasse for ordblinde
på HF i Skanderborg

Lene +May Britt2 Lene +May Britt2

HF i Skanderborg opretter til august 2023 en helt ny klasse for ordblinde elever. Her tager de en almindelig HF-studentereksamen på kun to år, men undervisningen er skræddersyet til ordblinde elever med ekstra tid, støtte og it-hjælp.


Senest 13. marts 2023 skal elever i 9. og 10. klasse vælge ungdomsuddannelse, og nu dukker der en ny mulighed op for ordblinde elever. HF i Skanderborg opretter nemlig en helt ny klasse med skolestart til august, hvor alle klassekammerater er ordblinde.

- Med de rette hjælpemidler og den rette støtte kan de ordblinde elever selvfølgelig nå rigtig langt, og vi er der for at hjælpe og støtte undervejs og juble med dem, når de får studenterhuerne på, siger Lene Zülau Amstrup og May Britt Klamer Sørensen, der begge er undervisere på HF.

TV-indslag om HF-ordblind

Artikel om ordblindhed på UCS10 

Kvaliteten er den samme som på andre 2-årige HF og giver samme adgang til videregående uddannelser. Den eneste forskel er, at undervisningen skræddersyes til ordblinde elever, og i Skanderborg står et erfarent team af lærere, SPS-støttelærere og vejledere klar til at løfte opgaven.

- Vi vil skabe et trygt og rart fællesskab, hvor tingene tager den tid, de tager. Hvor man kan få alle sine tekster læst op, og hvor det er normalt at sidde med hørebøffer på. Hvor vi tager skrivningen i små bidder, og hvor vi ofte har to lærere på i timerne, siger de to undervisere.

På HF for ordblinde bliver meget materiale indlæst. Der er kun få lektier efter skoletid, og der er ingen standpunktskarakterer. Eleverne får også automatisk ekstra tid til eksamen.

- På HF i Skanderborg har vi arbejdet med ordblinde elever i mange år, og vi oplever, at flere og flere har brug et specialiseret tilbud. Derfor opretter vi nu en ny klasse. På andre skoler tager HF for ordblinde ofte tre år, men her har vi erfaring, udstyr og mandskab til at klare det på to år, understreger Lene Zülau Amstrup og May Britt Klamer Sørensen.

HF i Skanderborg holder informationsmøde for alle interesserede elever og forældre den 2. februar kl. 16.30 2023 på Højvangens Torv 2. Her fortæller lærerne om den nye klasse, og man kan også høre om de oplevelser, som ordblinde elever har med skolen.

Hvis man gerne vil gå på HF Ordblind i Skanderborg, skal man søge ind via optagelse.dk senest den 13. marts 2023.

Søg her

Lene+May Britt1 Lene+May Britt1

Pssst... det tager kun 2 år

Lene Zülau Amstrup er underviser, studie- og læsevejleder på HF.

May Britt Klamer Sørensen er SPS-koordinator, underviser og læsevejleder på HF.

I videoen fortæller de to ildsjæle om den nye klasse for ordblinde.

- Vi oplever, at flere og flere har brug et specialiseret tilbud. Derfor opretter vi nu en ny klasse. På andre skoler tager HF for ordblinde ofte tre år, men her har vi erfaring, udstyr og mandskab til at klare det på to år, understreger Lene Zülau Amstrup og May Britt Klamer Sørensen.

Vores søn blev student fra hf SCU i sommers, og vi har det dygtige team, der er tilknyttet unge med ordblindevanskeligheder at takke for det.

Vi var meget imponeret over, hvor meget de egentlig vidste om ordblindhed på stedet, og hvor gode de var til at iværksætte en struktur omkring vores søn, sådan at han blev i stand til at lære på lige fod med de andre i klassen.
Den måde, som de introducerede ham for de hjælpemidler og strategier, man som ordblind har så meget brug for - fx diverse pc-programmer, tale-til tekst, skriverammer, notatteknik m.m., gjorde, at han følte sig godt klædt på både til den daglige undervisning - men også til eksamenerne, som jo fylder en del på hf, så det var vigtigt. 

Det er tydeligt, at de har SÅ meget hjerte for de her unge, der kæmper for at klare sig. De stod altid parat til at hjælpe, både når jeg som forældre havde brug for sparring, men jo ikke mindst vores søn, som havde 100% tillid til, at han altid kunne henvende sig og blive guidet videre. Det vi, som forældre, oplevede var anderledes i forhold til grundskolen var, at de var meget opsøgende i deres kontakt til vores søn, og derfor kunne vi også trygt overlade dem ansvaret for hans uddannelse.

Det var fantastisk for os som forældre at se, hvordan vores søn udviklede sig med stormskridt fagligt, men jo også personligt, gennem sine 2 år på HF. Han udviklede sig til at blive en ung mand, der tog ansvar og havde tillid til egne evner, og det var ikke sket uden dem, det er vi helt overbeviste om.

 

/Susanne H. Sørensen - mor til August

Dimission 2024 - se program for dagen