Lectio Håndbog

5.

januar

2023

Header Grafik Subpage Header Grafik Subpage

Talent-koordinator besøger SCU-elever i Tyskland

Anne Skaarup2 Anne Skaarup2

SCUs talentkoordinator, Anne Skaarup, har besøgt SCU-elever i Stuttgart, München og Hamborg.

Eleverne fik studenterhuerne på i sommers og har valgt at bruge et helt år på at bo og arbejde i tyske virksomheder. De rejser via den såkaldte OPU-ordning, der står for Oplæring i Udlandet.

Anne Skaarup har sendt denne frontberetning hjem fra Tyskland:

Det var utroligt berigende at møde eleverne – og de var også glade for at få besøg fra SCU.

De er alle rigtig glade for deres arbejde og for livet i Tyskland. De har fået rigtig mange venner fra mange forskellige lande – både gennem deres arbejde og arrangementer. De har tilpasset sig livet i en anden kultur og føler, at de har udviklet sig især sprogligt, kulturelt og personligt.

De har kunnet bruge mange af deres kompetencer fra SCU – blandt andet sprog, IT og VØ. De er stolte af at få ansvar i et firma, og nogle af dem har gjort det så godt, at de har fået tilbudt at blive i firmaet.

De har forskellige arbejdstidsregler og også forskellige lønninger. De får alle hjælp til huslejen gennem AUB-tilskud på i alt kr. 32.000, som også skal dække flytteomkostninger. De fleste deler en bolig med en anden OPU-elev, mens andre bor på Campus med forskellige nationaliteter.

Alberte i Stuttgart arbejder hos Daimler-Benz i After Sales-afdelingen og siger om sit ophold:

Her i starten har det været rigtig meget "Einarbeitung". Der er utrolig meget man skal lære og forstå før man rigtig kan hjælpe. Det er alt fra virksomhedens opbygning til forkortelser (Hvilket der er utrolig mange af 😅). Det er nærmest et sprog i sig selv.

 Jeg har dog haft mine første rigtige opgaver, og det har været mega fedt, når man har lavet noget de har vist frem til møder, eller noget generelt de har haft brug for Unterstützung til. Der har været lidt med, at de gerne vil holde på deres opgaver, men man skal bare blive ved med at opsøge opgaver, så kommer de. Derudover er mit team lidt et skørt team. Der er ikke nogle af dem som laver de samme opgaver. De laver alle noget forskelligt, så man skal også lige holde tungen lige i munden når man skifter mellem de forskellige opgaver.

Derudover sker der mange store ændringer i min afdeling og i mit team lige her for tiden. De er vilde med at ryste posen her hos Mercedes. Der er 3 i mit team som flytter til helt andre afdelinger, og så får vi 3 nye i teamet fra andre teams i min afdeling. Det bliver spændende. Jeg arbejder 35 timer om ugen og har ret fleksible arbejdstider – og kan opspare overtid – og få nogle fridage af og til, så jeg kan rejse ud at se noget.

Stuttgart er en skøn by og firmaet er også en spændende arbejdsplads med rigtig mange forskellige nationaliteter. Arbejdsopgaverne er meget forskelligartede, og jeg får brugt mange af mine kompetencer fra HHX. Jeg bor på et kollegium, hvor der også er mange nationaliteter, så jeg får en bred kulturel indsigt og bruger også det tyske sprog rigtig meget. Jeg har også været på mange ture – blandt andet i Milano, som jo ikke ligger så langt herfra. Jeg er rigtig glad for den tyske kultur og også for at have fået mulighed for at udvide min horisont i mødet med så mange kulturer både på min arbejdsplads men også der, hvor jeg bor – og ikke mindst i forbindelse med de rejsemuligheder, som jeg har.

 Når jeg kommer hjem, planlægger jeg at læse fysik, indtil jeg skal ud med skoleskibet Danmark, Når jeg kommer hjem derfra, planlægger jeg at læse kemi, så jeg kan blive klar til start på lægestudiet.

Cecilie Møller Christensen er ansat hos Bestseller i München og siger om sit ophold:

Hos mig går det rigtig godt. Jeg har travlt med arbejde, og har efterhånden været med alle togforbindelser i det sydtyske. Det er mega fedt!

Selv er jeg overrasket over, hvor godt det går med det tyske. Da jeg ankom i august, troede jeg, at jeg talte sproget mere eller mindre flydende. Det fandt jeg lynhurtigt ud af, var langt fra virkeligheden.

Allerede efter en enkelt måned mærkede jeg en kæmpe forskel, og nu taler jeg ikke andet end tysk i min hverdag. Stor hjælp til Oktoberfest, skulle jeg hilse og sige!

 De næste par måneder er tæt pakket med kundemøder og kollektionsfremvisninger, da jeg er har fået en ny stilling som Sales Representative for vores helt nye brand "Vero Moda Girl". Super spændende! Jeg får rigtig meget ansvar i firmaet og lærer en masse. Jeg skal også på nogle messer rundt i Tyskland blandt andet til Stuttgart og Hamborg. Jeg har endnu ikke besluttet mig for, om jeg vil blive i Tyskland og arbejde for Bestseller, men jeg har i hvert fald slet ikke fortrudt min beslutning om at rejse til Tyskland og arbejde. Det giver mig også nogle rigtig gode muligheder i fremtiden både nationalt og internationalt.

Mark Bech Olesen arbejder hos Caceis og siger om sit ophold:

Det går godt hos mig her i München, hvor jeg bor i centrum af byen sammen med min OPU-roommate. Tingene var meget kaotiske i starten, det er noget værre rod at blive etableret her i Tyskland- man får så mange breve og skal deltage i adskillige fysiske møder, hvilket er meget tidskrævende. Det er især i forbindelse med bankforbindelse og telefon – og lægeordning etc.

Men jeg er meget glad for mit arbejde hernede,  og jeg er nu kommet igennem prøveperioden, og har allerede fået tilbud om at blive et år længere, men jeg ved slet ikke endnu, om jeg vil. Måske vil jeg blive og måske vil jeg læse videre – evt. på CBS. Jeg arbejder 39 timer om ugen med fleksible arbejdstider. Jeg arbejder med investeringer og kundekontakt. På kontoret er der dress-code, så vi har pænt tøj på fra mandag-torsdag, og om fredagen er det lidt mere ”loose” påklædning. Jeg taler utrolig meget tysk og engelsk, så det er rigtig dejligt at få brugt sprogene i det virkelige liv.

Jeg bor næsten i centrum af München med en anden OPU-elev. Det er dejligt at opleve livet i byen og at være selvstændig og at opleve en anden kultur. I fritiden dyrker jeg fitness og mødes med mine venner fra mange forskellige nationaliteter.

Daniel Gedsø arbejder hos Eurofaktor (en investeringsbank) og siger om sit ophold: 

Jeg er rigtig glad for at være her i München og også i firmaet, hvor jeg har fået meget ansvar og nogle interessante arbejdsopgaver. Jeg arbejder med investeringer og regnskaber. Min officielle arbejdstid er 39 timer om ugen. Jeg arbejder ca.  40-45 timer om ugen – men det er lidt noget, jeg selv vælger at gøre, da jeg rigtig gerne vil ind i tingene og lære noget. Jeg har fået tilbud om at blive i firmaet men også et tilbud om at arbejde i Holland. Jeg tror nu nok, at jeg vælger at læse videre på CBS.

Jeg påtænker at læse erhvervsøkonomi med fokus på ledelse og kommunikation. Jeg bor på Campus med unge fra mange forskellige lande, så det er meget kulturelt berigende. Jeg har fået mange venner hernede og har også haft besøg af mange venner fra DK. Især i forbindelse med Oktoberfesten i München. Jeg får virkelig brugt mine sprog – engelsk og tysk, så det er jo noget, som jeg klart kan bruge i fremtiden, hvor jeg måske kunne tænke mig at arbejde i udlandet.

På kontoret er der krav til formel påklædning. I fritiden spiller jeg tennis og har et Gym-Pass gennem firmaet, som jeg også benytter. Jeg har en travl hverdag, men jeg nyder det virkeligt – og lærer så meget gennem mit ophold her.

 

 

Line Okkerstrøm arbejder hos HOUE i Hamborg og siger om sit ophold:

 I Hamborg går det også godt. Jeg har fået mange nye venner, både andre OPU- elever, men også nogle lokale tyskere.

Vi er rigtig gode til at ses ofte og finde på forskellige ting at foretage os.

Mit arbejde er jeg også blevet rigtig glad for. Jeg har efterhånden også fået mine egne arbejdsområder, hvor jeg blandt andet sidder med interiør design i et 3D program. Så det er ret sjovt at blive udfordret lidt. De andre på kontoret er imponerede over, hvor hurtigt jeg har lært at arbejde med 3-D programmer. Jeg arbejder fra 10.00-18.00 og nogle gange også i weekenden. Hvis jeg har arbejdet lørdag, har jeg fri mandag.

Det har også været ret udfordrende at starte op hernede, da der er mange praktiske ting, man skal have styr på. Men det er der stille og rolig ved at komme styr på, så det bliver bedre og bedre. Jeg bruger alle min sprog, så det er dejligt. Jeg elsker at bo i en storby og at opleve forskellige ting i byen.

Louise Krag Enevoldsen arbejder i München hos Oscar Autovermietung og siger om sit ophold: 

Jeg arbejder med udlejning af biler til danske og udenlandske kunder. Jeg har rigtig meget kundekontakt og får brugt min erfaring fra mit fritidsarbejde i Danmark. Firmaet er ejet af nogle danskere, som har været tidligere PIU-elever.

Jeg arbejder 40 timer om ugen og også af og til i weekenden for ekstra løn. Jeg møder typisk fra 8.00-16.00 eller fra 10.00-18.00. Jeg får mest brugt dansk og engelsk både mundtligt og skriftligt. Jeg er glad for arbejdet, og der er nok at se til. Arbejdspladsen er godt, og cheferne er gode til at lave forskellige arrangementer for de ansatte. Vi har blandt andet haft en dansk julefrokost med produkter bl.a. snaps fra Danmark. Jeg er rigtig glad for den tyske kultur, og for den ordentlighed og grundighed, der er i landet – og i München.

Jeg bor sammen med en anden OPU-elev lidt uden for München. Jeg har også været på nogle ture bl.a. til Salzburg i Østrig. 

Når jeg kommer hjem, vil jeg gerne have et sabbatår og derefter måske læse til finansøkonom for at blive ejendomsmægler.

Dimission 2024 - se program for dagen