Lectio Håndbog

3.

november

2021

Header Grafik Subpage Header Grafik Subpage

Tysk praktikant på SCU: Fascineret af fællesskabet og fredagsrundstykker

Brug4 (6) Brug4 (6)

Pia Lohmanns studerer til gymnasielærer på Universität zu Köln i Tyskalnd og har valgt at rejse til SCU i Skanderborg for at blive klogere på danske undervisningsmetoder og bidrage med ægte Deutsch i tysktimerne.

Fra universitetet i Köln til SCU i Skanderborg. I fem uger har Pia Lohmanns sagt farvel til studielivet i den tyske storby og valgt at rejse til Danmark for at komme i praktik på Handelsgymnasiet HHX, der er en del af SCU. Et helt bevidst valg for den 24-årige Pia Lohmanns, der er i gang med femte semester på Köln Universitet.

- Jeg har aldrig været i Norden før og ville gerne opleve den danske hygge og imødekommenhed. Derudover var jeg nysgerrig på den danske måde at undervise på og ville gerne tilegne mig nye færdigheder, siger Pia Lohmanns, der kom til Danmark i august.

Gennem Airbnb fandt hun en privat familie med et ledigt værelse i Stilling, og her er hun flyttet ind i fem uger.

- Jeg er blevet taget rigtig godt imod. Familien er sød, de bager til mig, og jeg får endda æg fra deres høns, griner Pia Lohmanns, der også sætter stor pris på den måde, som hun er blevet modtaget på SCU.

 -Der har været stor åbenhed og imødekommenhed fra lærernes side, og jeg har fået lov til at deltage i mange undervisningstimer. Eleverne har også taget godt imod mig og forsøger at tale med mig på det bedste tysk, de har lært, siger Pia Lohmanns.

 

Gode relationer

Undervejs har hun observeret, hvordan timerne foregår og suget læringsmetoder til sig. Hun har også hjulpet til i tysk og selv haft ansvar for enkelte undervisningstimer. Hun har bemærket flere forskelle på danske og tyske undervisningsformer.

- På SCU er der gode relationer mellem lærere og elever, og lærerne har en naturlig autoritet uden at være autoritær, hvilket er en god erfaring for mig at tage med videre. Som lærer behøver man ikke være hård for at få eleverne til at høre efter, man kan godt skabe interesse på anden vis. I Tyskland har man ofte også god relation til eleverne, men omgangstonen er generelt mere formel, påpeger Pia Lohmanns.

 

En anden erfaring, som hun tager med fra Skanderborg, er den fælles morgenmadsspisning i personalerummet hver fredag på SCU.

- Jeg kan virkelig godt lide, at alle spiser rundstykker sammen om fredagen og dyrker fællesskabet på den måde. Hvis jeg en dag bliver rektor i Tyskland, vil jeg helt sikkert indføre fredagsrundstykker og fællesskab, griner Pia Lohmanns.

Tilbage til Skanderborg

SCU går i løbet af efteråret i gang med en ny tilbygning til skolen. Når den står færdig om cirka halvandet år, regner Pia Lohmanns med at vende tilbage til Skanderborg for at se det nye studiemiljø og ikke mindst mødes med den danske familie i Stilling.

- Jeg kan generelt godt lide SCUs bygninger, faciliteter og indretning med masser af farver, billeder og grafik på væggene. Skolen er meget moderne og anderledes end tyske skoler, som ofte har nøgne, hvide og gule vægge, og mange steder bruger man stadig overheadprojektorer, forklarer Pia Lohmanns og tilføjer:

- Derfor er jeg også spændt på at se det nye studiemiljø på SCU, som står færdigt om et par år. Det er interessant med de nye lokaler og teknik, og hvordan det kan bruges i undervisningen. Jeg vil også gerne mødes med lærerne igen, og så skal jeg selvfølgelig bo hos den samme familie i Stilling.

Brug2 (1) Brug2 (1)
Brug1 (2) Brug1 (2)
IMG 0874 IMG 0874
Velkommen til et nyt skoleår 2024/2025 - klik for info om opstart