Nyt projekt ”Spil for livet” skal forebygge og bekæmpe ludomani blandt unge. Som led i projektet har alle HHX-elever haft besøg af tidligere ludoman, Michael Brockdorff, og psykolog Johan Eklund fra Forskningsklinikken for Ludomani.
Michael Brockdorff voksede op blandt spillemaskiner i baglokalet i den lokale kiosk. Her scorede han som ni-årig for første gang jackpot i den enarmede tyveknægt. På kun ti minutter blev 200 kroner forvandlet til en gevinst på 4.000 magiske kroner.
- Vi var ikke sådan en familie, der tog i svømmehallen eller gik tur i skoven. I stedet kunne vi være i spillehallen fra morgen til aften og hente mad på Mc Donalds på vejen. Når der var gevinst, var alt godt. Når der ingen penge var, forsvandt smilene, og alle i familien var i en slags depressiv tilstand, forklarer Michael Brockdorff.
Spillemønstret i familien fortsatte frem til hans 18-års fødselsdag, hvor han formøblede sine gavepenge på Casino, og kastede sig ud i et vildt ungdomsliv med et massivt overforbrug af online spil. Han udviklede en dyb spilafhængighed, hvor han igennem mange år spillede de fleste timer i døgnet. Jagten på gevinst blev et ’drug’ for Michael Brockdorff.
- Jeg tænkte kun på tre ting. Hvor mange penge havde jeg at spille for. Hvilke maskiner ville jeg spille på. Og hvad kunne jeg vinde. Jeg gik ikke i byen som andre unge. Mit liv var udelukkende tilrettelagt efter spil, understreger Michael Brockdorff.
Som murerlærling – og senere pizzabud - rakte pengene ikke langt, og det resulterede i kriminalitet for at skaffe skejser til spilafhængigheden. Blandt andet solgte han tyvekoster videre for en gruppe indbrudstyve og tjente senere ”styrtende med penge” som narkotikapusher. Ludomanien fortsatte døgnet rundt indtil en junidag i 2017.
- Jeg havde spillet i fire dage uafbrudt, gik kun på toilettet, fik leveret cola og pizza, og vandt faktisk 200.000 kroner, som jeg jo kunne vælge at få sat ind på min konto, men jeg spillede videre, og på dag fire havde jeg mistet det hele. Jeg fik et kæmpe angstanfald, svedte og kunne ikke trække vejret. Jeg troede, at jeg skulle dø og fik tanken om, at det nok var på tide at stoppe med at spille, husker Michael Brockdorff.
Han fik kontakt til blandt andet Forskningsklinikken for Ludomani, og en lang og sej kamp for at komme ud af spilafhængigheden begyndte. I løbet af årene havde han spillet for 10-15 millioner kroner og stod med en gæld på omkring 500.000 kroner. I dag er han både gældfri og spilfri og har etableret sig med kæreste og hund på Fyn.
Der er helt stille i Storrummet på SCU, mens Michael Brockdorff fortæller sin historie til HHX-eleverne. Som led i projektet ”Spil for livet” er han på besøg på skolen sammen med psykolog Johan Eklund fra Forskningsklinikken for Ludomani. Med støtte fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet rejser de to lige nu rundt i landet for at forebygge og bekæmpe ludomani blandt unge.
En stor befolkningsundersøgelse viser nemlig, at mange unge mellem 12 og 17 år har problemer med pengespil, blandt andet fordi de møder gambling-elementer i nogle af de populære spil som Counter Strike og FIFA. Det betyder, at der i dag er lige så mange unge, som har ludomani, som voksne.
SCU vil gerne forsøge at hjælpe de unge, som kan have svært ved at administrere spillelysten. Derfor har SCU lukket for adgang til betting-hjemmesider på skolens netværk, så det ikke længere er muligt at spille om penge i skoletiden. Desuden står skolens ansatte til rådighed med snak og hjælp, hvis der er brug for det.
En stor befolkningsundersøgelse viser nemlig, at mange unge mellem 12 og 17 år har problemer med pengespil.
SCU vil gerne forsøge at hjælpe de unge, som kan have svært ved at administrere spillelysten. Derfor har SCU lukket for adgang til betting-hjemmesider på skolens netværk.