Lectio Håndbog

7

september

2022

Header Grafik Subpage Header Grafik Subpage

Fra AVU til SOSU: Jeg hjælper med mad, vask, medicin og personlig pleje

IMG 3231 IMG 3231

Efter Taengon Puddaeng fra Thailand blev færdig med 10. klasse på AVU, uddannede hun sig til SOSU Hjælper. Nu arbejder hun på Lindehøj Plejecenter i Horsens. I september besøgte hun AVU-kursisterne på SCU for at fortælle om vejen til uddannelse og job.

Taengon Puddaeng tog 10. klasse på AVU og uddannede sig bagefter til SOSU Hjælper. I sidste uge vendte hun tilbage til SCU i Skanderborg for at fortælle de nuværende AVU-kursister om sin vej gennem uddannelsessystemet.

- Efter AVU var jeg i tvivl om, om SOSU var noget for mig. Jeg var usikker på, om jeg kunne tage mig af de ældre på alle de måder, man skal. Men jeg besluttede mig for at prøve. Jeg ville ikke spilde muligheden. Og jeg har fundet af, at SOSU Hjælper faktisk er det rigtige for mig. Hver dag tænker jeg over, hvad jeg kan gøre for at få et smil frem hos de ældre. De skal have det godt, siger den 35-årige Taengon Puddaeng.

Hun kommer oprindeligt fra Thailand og tog både 9. og 10. klasse på AVU i perioden 2015-2017. I dag er hun meget glad for, at hun valgte at blive SOSU Hjælper.

- Jeg er ikke bare en SOSU Hjælper. Jeg er et af de mennesker, som er allertættest på de ældre, og derfor også en af de vigtigste personer i deres liv, siger 35-årige Taengon Puddaeng, som blev færdig med uddannelsen til SOSU Hjælper i 2020.

- Jeg er ikke bare en SOSU Hjælper. Jeg er et af de mennesker, som er allertættest på de ældre, og derfor også en af de vigtigste personer i deres liv, siger 35-årige Taengon Puddaeng, som blev færdig med uddannelsen til SOSU Hjælper i 2020.

- Jeg koger havregrød til de ældre om morgenen og hjælper med mad generelt, jeg holder øje med, om de ældre tager deres medicin, jeg hjælper dem med at blive vasket og sørger for deres personlig pleje. En af mine vigtigste funktioner er at observere, hvordan de ældre har det. Har de symptomer, spiser de mad nok, er humøret godt. Og hvis jeg observerer noget, som bekymrer, fortæller jeg det videre til en sygeplejerske, en læge eller kommunen, så der kan blive taget hånd om det, understreger hun.

Der er to muligheder for at uddanne sig inden for SOSU-området. Til assistent eller hjælper. Taengon Puddaeng har valgt at gå hjælper-vejen. Den uddannelse begynder med et seks måneders grundforløb på SOSU-skolen, hvor der generelt er fokus på gruppearbejde.

- Her skal man øve sig i at være ærlig og dele sine holdninger med andre. Det er vigtigt i forhold til at samarbejde. Der er også fokus på andres kulturer og baggrunde og selvfølgelig pleje af ældre, siger Taengon Puddaeng.

Efter grundforløbet skal der sendes ansøgninger afsted for at få en praktikplads på et plejehjem eller plejecenter. Det er et krav at have en praktikplads for at få lov til at gå videre til hovedforløbet, som veksler mellem perioder med skole og oplæring.

- På hovedforløbet går vi i dybden med hjælper-rollen og den personlige pleje, og vi træner fagudtryk. Der er også fokus på, hvordan man kan aktivere de ældre. En af de vigtigste ting, vi lærer, er at observere, undre sig og være nysgerrig, siger Taengon Puddaeng.

Efter en skoleperiode er der endnu engang praktik, som foregår i hjemmeplejen, hvor man besøger de ældre hjemme i egen bolig og hjælper dem mad, medicin og personlig pleje.

Til sidst er der eksamen. Det tager tre år og fire måneder at blive SOSU Assistent, hvorimod uddannelsen til SOSU Hjælper varer et år og otte måneder. På SOSU Østjylland er der studiestart i januar 2023, og ansøgningsfristen er 11. december 2022.

Sabri Mustafa:
Fra AVU til medicin-studiet

Sabri Mustafa har også besøgt SCU for at fortælle AVU-kursisterne om sin vej gennem uddannelsessystemet. Han startede på Sprogskolen i 2015 og fortsatte videre på AVU og HF.

Nu læser han medicin på Aarhus Universitet, og han havde mange gode råd med til kursisterne. Et af dem var:

”Du skal bombardere dine lærere med spørgsmål - du skal ikke være skamfuld over ikke at vide det. Du skal være nysgerrig, og du skal tro på dig selv".

Sabri Ny Sabri Ny

 Jeg koger havregrød til de ældre om morgenen og hjælper med mad generelt, jeg holder øje med, om de ældre tager deres medicin, jeg hjælper dem med at blive vasket og sørger for deres personlig pleje. En af mine vigtigste funktioner er at observere, hvordan de ældre har det. Har de symptomer, spiser de mad nok, er humøret godt. Og hvis jeg observerer noget, som bekymrer, fortæller jeg det videre til en sygeplejerske, en læge eller kommunen, så der kan blive taget hånd om det.

Taengon Puddaeng

Åbent Hus på SCU lørdag 25. januar 2025 kl. 10-12