Hvordan går det med de HHX-studenter der har valgt at rejse ud i verden via et af SCUs talenttilbud OPU (Oplæring i Udlandet)?
Her får du fem frontberetninger fra Tyskland fra nogle af de studenter, der siden sommeren 2021 har arbejdet i tyske virksomheder.
Victoria Mejlgaard Bliddal, Infenion Technologies, München
Arbejdsopgaver:
Jeg sidder i den digitale marketingsafdeling i Infineon, hvor min primære opgave består i at lave rapporter inden for e-mail marketing. Her henter jeg blandet andet data ned om, hvor mange der har haft åbnet e-mailsene, og hvor mange der har klikket dem igennem. Denne data strukturerer jeg i Excel, hvor jeg opstiller en række tabeller og grafer, som jeg herefter overfører til et PowerPoint, hvor jeg tilføjer lidt yderlige detaljer på, hvordan kampagnerne har klaret sig.
Herefter sender jeg dem ud til de afdelinger, hvis produkter eller events vi har promoveret i e-mailsene. Dette gør jeg for, at afdelingerne og mine chefer i E-mail marketingsafdelingen kan vurdere, om vores kampagner er effektive nok, eller om vi skal overveje at nedlægge dem, ændre dem osv.
Derudover laver jeg også månedlige rapporter på de overordnede nøgletal inden for e-mail marketing. En gang om måneden står jeg også for at indtaste informationer omkring vores nye produkter ind i et værktøj, som strukturerer det til en webside, hvor vores kunder kan tilgå alle oplysninger om de nye produkter.
Ydermere hjælper jeg nogle gange til med SEA (Search Engine Advertising) opgaver. Her hjælper jeg primært med at lokalisere, hvor virksomheder, som kunne være relevante for de produkter, som vi ønsker at promovere, er placeret i verden. Dermed ved vi, hvor i verden vi skal købe reklamer på søgemaskiner som blandt andet Google.
Sidst men ikke mindst hjælper jeg til, hvis der skulle opstå nogle uforudsete opgaver, som de ønsker hjælp til.
Fritid:
Jeg bruger meget af min fritid sammen med andre OPU’er fra München. Vi tager på dagsture sammen, holder spilaftener, tager i biografen, tager i Biergarten, tager til Frühlingsfest og andre lokale begivenheder. Vi tager ud og ser/oplever alle turistattraktionerne.
Generelt bruger jeg langt størstedelen af min tid sammen med andre OPU’er. Vi går også tit ud og spiser, da det er langt billigere at spise ude i Tyskland end i Danmark.
Jeg har også været ude at rejse med flere af OPU’erne. Jeg har været på en dagstur til Salzburg, en forlænget weekendtur i Paris, en forlænget weekendtur ved Como søen i Italien og en uge i Kroatien. Alt sammen noget som er både billigere og nemmere, når man i forvejen er så langt sydpå.
Sammen med nogle af de andre OPU’er, har jeg også forsøgt at mødes med lokale, når det var muligt. Det har dog været lidt svært pga. corona.
Derudover har jeg også haft besøg hjemmefra flere gange.
Kompetencer:
Man får mest af alt livskompetencer. Man bliver ufatteligt selvstændig og lærer i den grad at stå på egne ben. Man får blod på tanden og bliver forberedt på at håndtere stort set alt, livet kan kaste imod en.
Man får en forsmag på det arbejdsliv, som eventuelt venter en i fremtiden
Man bliver god til at kommunikere på fremmedsprog.
Jeg vil klart opfordre andre til at blive OPU. Det er et megafedt år, hvor man får mange gode nye venskaber med sig og mange spændende og kulturelle oplevelser. Derudover bliver man utroligt god til at stå på egne ben. Efter det her år føler jeg, at jeg kan klare alt, som bliver kastet i min retning, og det er den fedeste oplevelse at stå tilbage med! Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at der er mange praktiske og kedelig ting, som også følger med, f.eks. det at melde sig ind i landet, at oprette sig i en bank mm.
Til tider kan selve arbejdet og studiet også være ret langsommeligt, men hvis man kan acceptere, at der selvfølgelig kommer til at være den praktiske og kedelig del, og man ikke er bange for at komme ud og skulle stå på egne ben, så syntes jeg helt klart, at man skal tage et år som OPU. For det er et fantastisk år, og man kommer formentligt aldrig til at få en lignende oplevelse. Så længe man har det rigtige mindset ift. det at være OPU, så skal det nok blive godt.
Personligt er det en af de bedste beslutninger, jeg nogensinde har truffet.
Kasper, Infineon i Production Management, München
Arbejdsopgaver:
Jeg udarbejder hovedsageligt Excel-rapporter med udgangspunkt i mange datasæt, som skal tilpasses til den enkelte medarbejders behov.
Jeg laver fx ugentlig en rapport over Work in Progress og ellers mange udfordrende og spændende opgaver. Min funktion er support ift. til rapporter til hele min afdeling.
Fritid:
I skisæsonen var jeg i Østrig næsten hver weekend, da det er let tilgængeligt og billigt at tage af sted. Derudover er der mange kulturelle oplevelser i München, Alperne er tæt på, og ellers bruger jeg meget tid med andre danskere i weekenderne.
Kompetencer:
Mit tysk er kommet på et højt niveau. Man lærer også at begå sig på egen hånd og opleve en anden kultur. Mest af alt er erhvervserfaringen god at have i fremtiden.
Adam Sørup, Nordisk Freizeit, Hamburg
Arbejdsopgaver:
Mine arbejdsopgaver omhandler mest daglig drift. Jeg har fået et indblik i, hvordan en virksomhed løber rundt, og hvad der skal til for, at det hele spiller.
Ud over daglig drift laver jeg også en del analyser, både interne og eksterne. Det kan være en konkurrent-analyse eller en analyse af en business-plan.
Jeg har været heldig at komme med ud til kunder, med til møder med banker og strategimøder.
Fritid:
I min fritid er jeg ofte sammen med mange af de andre danskere, som befinder sig i Hamborg. Det er let at lære andre unge danskere i Hamborg at kende, fordi man står i nogenlunde samme situation.
Kompetencer:
Jeg ved ikke helt, hvilke kompetencer man får ud af et PIU-ophold, men et ophold i en tysk virksomhed giver et klart billede af, hvordan en virksomhed løber rundt. Et ophold som dette i udlandet giver generelt set en rigtig god basis erfaring, men det giver også hår på brystet. Man lærer at prioritere, sige fra, tage ansvar og meget mere.
Mads Gebauer Dalsgaard, Herkules Advisors GmbH, Hamburg:
Arbejdsopgaver:
De opgaver, jeg laver mest, er følgende:
- Generel støtte til bogholderiet
- Kontrol og afregning af månedlige forvaltningshonorarer
- Kontrol og bogføring af daglige regninger
- Kontrol og bogføring af månedlige rejseafregninger
- Kontrol og afregning af opgaver, som betales på timehonorar hos eksterne kunder
- Udarbejdelse og kontrol af løn til de ansatte i Danmark
- Ansvarlig for kontrakter med virksomhedsleverandører
- Intern IT-support - assistent hos virksomhedens ansatte. Ved yderligere hjælp, kontakt til eksternt IT-support
- Opsætning af nye medarbejderes pladser, samt indretning af computer, licenser, devices osv.
- Kontrol og bogføring af syge- og feriedage hos virksomhedens ansatte
- Ansvarlig for firmabil, herunder dækskifte, service osv.
- Håndtering af ind- og udgående post/emails
- Bestilling af varer til virksomheden, samt overblik over lager
- Vedligeholdelse og rengøring af kontoret, herunder køkken med kaffemaskine osv.
- Udarbejdelse af oversigter og rapport ud fra intern data
- Løbende og forskellige ad hoc-opgaver fra virksomhedens ledelse og ansatte.
Fritid:
I min fritid er jeg meget social, her er jeg sammen med de andre danskere i Hamborg. Vi mødes ofte efter arbejde og i weekenderne. Vi laver mad, ser fodbold, tager ind til byen, går i byen osv. Der er rigtig mange muligheder i Hamborg.
Her er der også en Sømandskirke, som laver unge-aftener. Her kan man komme en gang om ugen og spise med de andre unge danskere i Hamborg. Det fungerer rigtig godt, og det er en god måde at lære andre at kende på i Hamborg. Her er det også nemt at møde andre, som ikke nødvendigvis er OPU.
Kompetencer:
Jeg har egentlig kunne bruge en del fra HHX, hvilket jeg synes er rigtig fedt. Eftersom jeg hjælper bogholderiet, bruger jeg selvfølgelig dele fra Virksomhedsøkonomifaget, hvor kreditor/debitor osv. har været en fordel at kende til. Derudover udarbejder jeg også rapporter, hvor jeg kan bruge flere kompetencer fra matematikfaget.
Men en af de ting, som har været meget brugbare fra HHX, er de problemløsningsorienterede opgaver som fx erhvervscase. Dette skyldes, at man i meget højere grad arbejder i teams, men også selvstændigt på den måde, at du ikke har en lærer med facit. Her har det været en fordel at have prøvet noget lignende.
Man får sindssygt mange kompetencer ud af et OPU-ophold. For det første udvikler du dig helt vildt personligt. For mange flytter man hjemmefra for første gang, hvilket jeg også gjorde. Det med at stå på egne ben i udlandet, i en ny kultur er vildt givende, men kan også være hårdt i starten.
Derudover får man en masse arbejdserfaring, og man lærer at begå sig på en arbejdsplads. Her får man selvfølgelig også en masse opgaver, hvor du lærer nye ting og udvikler dig. Man lærer selvfølgelig også en masse sprog.
Tobias Vestergaard-Nielsen, Canbolat Vertriebs GmbH, Würzburg
Arbejdsopgaver:
Canbolat Vertriebs GmbH er en stor handelsvirksomhed, der sælger varer til store dele af Europa. Her står jeg med ansvar for salget på det hollandske og belgiske marked.
Helt konkret består mine arbejdsopgaver i at analysere nøgletal (f.eks. omsætning og overskud), udarbejde markedsføringsplaner (budgettering, udvalg af produkter, ”Sponsored Content” kampagner på Amazon), overvågning af konkurrenter på markedet, og ud fra det finde en optimal salgspris på vores produkter, samt at sørge for at vores ”promotions” fremstår bedre end vores konkurrenters (f.eks. bedre tekstbeskrivelser, billeder osv.).
Fritid:
I hverdagen har jeg ikke rigtig tid til at lave det helt store. Her løber jeg normalt bare en tur eller går i fitness, og spiller lidt PlayStation.
I weekenden er jeg tit sammen med andre OPU-elever, blandt andet fra Nürnberg og Schweinfurt, hvor vi tit er ude at se en masse forskellige byer i lokalområdet, er på vin-tourné (Würzburg som Tysklands ”vinhovedstad”), og så er der selvfølgelig også plads til en bytur i ny og næ.
Kompetencer:
Jeg får brugt mine grundlæggende økonomiske kompetencer, som jeg har lært fra HHX, f.eks. analyse af nøgletal. Derudover bruger jeg en del fra Afsætning, når jeg analyserer vores produkter/priser eller skal vælge produkter, der ville være optimale til markedsføring. Det kunne f.eks. være købetype, køberoller, markedsføringsmetoder mm.
Du får en række faglige kompetencer i og med, du vil komme til at lære en masse nye ting på din kommende arbejdsplads, som du kan skrive på dit CV. I mit tilfælde har jeg f.eks. lært en masse om online salg og markedsføring, som jeg helt sikkert vil kunne bruge i et senere erhverv.
Lige så vigtigt, synes jeg, er de menneskelige kompetencer, man får med. På din arbejdsplads lærer du at samarbejde med dine kollegaer og indgå i et team. F.eks. har jeg haft flere projekter og samarbejde med nogle af mine kollegaer, der står for salget på det tyske eller franske marked. Derudover har jeg hver morgen et møde med direktøren og de andre salgsansvarlige, hvor vi skal fremlægge det, vi har lavet, og planlægger at lave. Det er en lidt anden oplevelse at fremlægge noget i den sammenhæng, end det er at stå i et klasselokale, men ikke desto mindre får man også meget ud af det.
Den sidste menneskelige kompetence, hvis man kan kalde det dét, er at bo alene, langt væk hjemmefra. Din hverdag tager en skarp U-vending fra den ene dag til den anden. Du er ikke bare flyttet ind til Aarhus eller i en lejlighed i Skanderborg, men til et helt nyt land, hvor du skal finde din egen rutine, og direkte bliver smidt ind i en over 40-timers arbejdsuge. Det er bestemt ikke en dans på roser i starten, og man skal komme ind i rutinen med at balancere arbejde og fritid, samtidig med at du skal sætte dig ind i en ny by, nyt land og en ”anderledes” kultur.