

Oksana Deshura er 28 år. Hun kommer fra Ukraine. Hun går på G-niveau på AVU.
Hvordan fandt du vej til Danmark?
Jeg gik på universitetet i Ukraine og kom til Danmark i 2018 for at være i praktik på en gård. Jeg kunne rigtig godt lide at arbejde på svinegården, og jeg kunne rigtig godt lide at være i Danmark. Efter praktikken tilbød chefen mig et job, og efter to år var det meningen, at jeg ville rejse hjem til Ukraine. Men så kom corona, og efterfølgende krigen, så jeg besluttede at blive i Danmark og fik permanent opholdstilladelse.
Hvordan kom du i gang med AVU i Skanderborg?
Jeg kunne mærke, at jeg ville noget andet end at arbejde på svinegården. Jeg ville lære det danske sprog, få viden om det danske samfund og uddanne mig. Så jeg startede først på sprogskole og gik all-in på at finde ud af, hvordan jeg kunne komme videre med at uddanne mig efter sprogskolen. Jeg hørte om VUC og startede på basis-niveau. Men det viste sig at være for nemt, så jeg kom op på G-niveau. Efter planen er jeg færdig med 9. klasses-eksamen til sommer.
Hvilke fag har du?
Jeg har engelsk, dansk og matematik. I alt går jeg i skole 25-27 timer om ugen.
Hvad synes du om at gå på AVU?
Undervisningen på AVU er meget anderledes end på sprogskolen, og generelt kan jeg rigtig godt lide fagene. Jeg synes, at det er spændende, at vi i dansk for eksempel læser danske artikler, eventyr, noveller og romaner og analyserer dem. På den måde lærer vi mange nye ord på dansk, og det er vigtigt for at forstå den måde, som det danske samfund er indrettet på.
På AVU bruger vi computer i nogle af fagene, hvilket er nyt for mig. For eksempel bruger vi excel-programmet i matematik, men det er nemt nok at lære, og vi kursister er gode til at hjælpe hinanden.
Og så er det rigtig godt, at der er en stor parkeringsplads tæt på skolen, og jeg er meget glad for kantinen, hvor man kan købe en god kop kaffe og lidt mad.
Hvordan er det at gå i en klasse med folk fra forskellige dele af verden?
Jeg føler mig godt tilpas i klassen. Folk vil gerne lære noget, og vi hjælper hinanden. Det er utroligt spændende, at vi kommer fra forskellige lande, fordi vi lærer om hinandens kulturer og udveksler baggrundshistorier. Vi snakker meget sammen i pauserne og øver vores danske sprog. Jeg har for eksempel lært en del om noget så forskelligt som den japanske kultur og den arabiske kultur og ramadanen, som jeg ikke kendte til i forvejen.
Har du fået nogle nye venner?
Ja, jeg har fået mange venner, som jeg har det godt med i skolen. En af dem kommer fra Japan, og vi er også blevet fritidsvenner. Vi har cirka samme niveau i dansk og taler også dansk sammen i pauserne. Vi har også begge to planer om at starte på HF.
Er der mange lektier på AVU?
Nej, der er ikke så mange lektier. Hver fredag er der lektie-café på AVU, hvor man kan komme og få hjælp til sine lektier, enten fra en lærer eller fra andre kursister. Det er en rigtig god mulighed.
Er det svært at lære dansk?
Ja, det er svært. Jeg bruger meget energi på at huske at udtale ordene korrekt, samtidig med at jeg prøver at huske grammatikken, og jeg gør mig umage med at finde de rette ord, så jeg kan udtrykke mig bedst muligt. Det er også svært at skrive på dansk, fordi ordene ikke altid staves, som de lyder. Men vi øver os i skolen, også i pauserne, og lærerne er gode til at tilpasse undervisningen i et tempo, så man kan følge med.
Gør du noget ekstra for at blive god til dansk?
Jeg ser mange tv-programmer på DR som Den Store Bagedyst og Anders Aggers programmer, som jeg vældig godt kan lide. På den måde lærer jeg også om det danske samfund og træner sproget. Og så har jeg fået mig en hund, og det er virkelig godt. Jeg smalltalker hver eneste dag med andre danskere, som også lufter hund. Altså, jeg taler næsten med alle i hundeskoven om alt fra vejret til fodbold.
Hvilke planer har du, når du er færdig med AVU?
Jeg vil gerne gå på HF og få studenterhue på. Jeg har en drøm om at uddanne mig til socialrådgiver, og det kræver, at jeg har en ungdomsuddannelse først. Jeg kan godt lide at have kontakt til andre mennesker og hjælpe dem på vej i livet, og derfor skal det være socialrådgiver.
Vil du anbefale AVU til andre?
Ja, jeg vil faktisk anbefale det til alle, uanset hvilket niveau man sprogligt er på. For på AVU er der mange forskellige niveauer, og lærerne hjælper med at finde det rette hold til dig. Så man kan starte på basis-niveuaet, og når man har bestået basis, kan man fortsætte til et højere niveau, når man er klar til det. Det gode er, at der ingen stress er omkring det.
Jeg kan rigtig godt lide at gå på AVU og snakke med vejlederne om mulighederne i det danske uddannelsessystem. Jeg oplever, at der bliver lyttet, og vejlederne er meget gode til at hjælpe. Her kan man trygt stille en masse spørgsmål.


"Jeg føler mig godt tilpas i klassen. Folk vil gerne lære noget, og vi hjælper hinanden. Det er utroligt spændende, at vi kommer fra forskellige lande, fordi vi lærer om hinandens kulturer og udveksler baggrundshistorier. Vi snakker meget sammen i pauserne og øver vores danske sprog."
Jeg synes, at det er spændende, at vi i dansk for eksempel læser danske artikler, eventyr, noveller og romaner og analyserer dem. På den måde lærer vi mange nye ord på dansk, og det er vigtigt for at forstå den måde, som det danske samfund er indrettet på.
Oksana Deshura