Lectio Håndbog

20.

september

2019

Header Grafik Subpage

Daniella tog HF og læser nu design

Daniella Ambassadoer2 Web

Daniella Olsen havde en plan om at blive musiker, men blev så fanget af de kreative fag på HF, at hun skiftede kurs og i dag læser design.

Hun er glad for, at hun undervejs på HF fik støtte til at forfølge sin nye drøm, og hun opfordrer andre unge til at række ud, når tvivlen melder sig. Læs med her.

Navn: Daniella Olsen
Alder: 23 år
Studerer: Design-bachelor på VIA

Hvad fik dig til at vælge HF?

Jeg gik på efterskole i 10. klasse og havde kun engelsk og ikke andre sprog, så derfor kunne jeg ikke søge ind på det almene gymnasium og begyndte i stedet at søge andre muligheder. Jeg var på brobygning på HF og tænkte, at det var min chance.

På det tidspunkt brugte jeg meget tid på musik og var overbevist om, at jeg ville ind på Musikkonservatoriet bagefter. Derfor valgte jeg musik på HF, og desuden havde jeg valgfag som billedkunst, psykologi og design.

Det var fedt, at jeg kunne være med til at skræddersy min egen ungdomsuddannelse, og det var rart ikke at være låst fast, men derimod have friheden til at vælge mange kreative fag. Selvfølgelig havde vi også obligatoriske fag som blandt andet dansk, engelsk, historie og matematik, som bestemt ikke er min stærke side.

Hvilke fordomme om HF blev du mødt med?

Det lå på en eller anden måde i luften, at det almene gymnasium STX var det eneste rigtige, og at HF var for dem, som ikke var kloge nok til gymnasiet.

Selvfølgelig var det nederen at mærke omverdenens fordom om, at jeg formentlig ikke var klog nok. Men jeg har aldrig været bange for at stikke lidt ud og havde for eksempel lyserødt hår i folkeskolen, så jeg lod mig ikke slå ud, og begyndte på HF med oprejst pande.

Og da mine venner undervejs hørte om de spændende fag og den indflydelse jeg havde på min egen ungdomsuddannelse, tror jeg, at fordommene forsvandt, og da jeg efter to år stod med huen på, blev de lidt misundelige. Nogen har endda sagt til mig efterfølgende, at de ville ønske, at de havde taget en HF i stedet.

Hvad synes du om at tage HF på SCU?

 Jeg var meget glad for HF. Der var plads til forskellighed, og ingen var forkerte.

Jeg var for eksempel ikke god til matematik, og i starten kunne jeg sidde på forreste række og græde, men jeg havde en fantastisk matematiklærer, som kunne undervise, så det gav mening for mig, og jeg lærte det, jeg skulle. Samtidig tog han hånd om alle de andre, også de dygtige til matematik, så alle lærte mest muligt og udviklede sig mest muligt.

Vi var også gode til at hjælpe hinanden i klassen, og der var plads til og respekt om hinandens forskelligheder og kompetencer, og det var super positivt for sammenholdet i klassen.

Generelt var jeg vild med de mange forskellige fag, man kunne vælge, og uanset hvilket fag, jeg valgte, var lærerne mega kompetente og engagerede. Det samme var studievejlederne. Jeg kunne altid række hånden ud, når jeg var ved at miste overblikket, og hver gang greb de den.

Jeg oplevede, at når jeg var ærlig og åben om mine tvivl, faglighed og fremtidsdrømme var de der for mig, og ikke kun fordi det var et arbejde for dem, men fordi de var oprigtigt interesserede i at hjælpe os unge. Det var i hvert fald min oplevelse.


Hvad synes du om det sociale liv på HF?

Jeg var med i huerådet og klassens repræsentant i forskellige udvalg på skolen, og der skete bare rigtig mange sjove ting. Klassefester, sammenkomster på kryds og tværs, klasseudflugter, og så selvfølgelig fredagsbar og den store gallafest.

Jeg var også med i et skoleband, som spillede ved forskellige lejligheder bl.a. en faglig fællesdag omkring de forenede stater, der samlede de forskellige uddannelser i kantineområdet, det var ret fedt.

Vi havde det godt med hinanden i klassen, hvor jeg mødte Benjamin, som efterfølgende er blevet en af mine mest nære venner. Han bor i Aarhus ligesom mig og studerer branding og event-management.

Hvornår og hvordan fandt du ud af, hvad du ville bruge din HF til?

Lige siden jeg var lille, har jeg sunget og spillet musik, så både omverdenen og jeg selv troede, at det var den vej, jeg skulle. Men i løbet af HF blev jeg meget klogere på mig selv, på mine egne og andres forventninger.

Åbenbaringen kom, da jeg valgte Design. Vi havde en fantastisk lærer, Melanie, som jeg fik en særlig tilknytning til, og selvom det sikkert lyder kliché-agtigt, så opdagede jeg, at design var mit kald i livet. Især det med indretning.

Herefter var resten af tiden på HF en leg, selv eksamen var næsten en fest. Jeg har stadig gemt min første mock-up, som var en ergonomisk kaffekop. Mange af de kreative kompetencer fra HF bruger jeg i dag på mit studie på VIA, hvor jeg læser en Design-bachelor.

Har du et godt råd til andre unge?

Det er ok at smide facaden og indrømme, at man ikke har 100 procent styr på alting. Det er ikke et nederlag. Tværtimod viser det, at man tager sig selv seriøst. Når man er 16-17-18 år, har man ikke regnet hele verden ud, og det er helt ok at spørge lærere og studievejledere til råds i løbet af sin ungdomsuddannelse.

Man udvikler sig så meget, og ens interesser og drømme ændrer sig, og det kan være vildt uoverskueligt at finde ud af, hvad man egentlig gerne vil med sit liv. Så vær ikke bange for at spørge lærerne og studievejlederne til råds – det gjorde jeg, og jeg er dybt taknemmelig for deres hjælp.

Et andet godt råd er at møde nye mennesker med et smil og pakke de stereotype forestillinger væk. Vær open-minded i forhold til at lære nye mennesker at kende, når du begynder på en ungdomsuddannelse. Det kunne jo være, at du bliver beriget med et livslangt venskab, ligesom jeg mødte min bedste ven Benjamin.

Daniella1 Ambassadoer Web

"På det tidspunkt brugte jeg meget tid på musik og var overbevist om, at jeg ville ind på Musikkonservatoriet bagefter. Derfor valgte jeg musik på HF, og desuden havde jeg valgfag som billedkunst, psykologi og design."

Hvad studerer du nu?

Jeg læser til retail-designer på VIA Design, som er et kommercielt designstudie. Efterfølgende kan jeg for eksempel komme til at arbejde som indretningskonsulent hos forskellige virksomheder, eller jeg kan slå mig ned som selvstændig designer, hvor man har forskellige opgaver med at indrette, dekorere og style. Det kan også være at lave noget konceptuelt og sælge sit produkt til en kunde, så der er mange muligheder.

 

Hvordan ser din fremtid ud?

Jeg afsluttede min bachelor januar 2020, og står derfor overfor en skillevej: Skal jeg læse videre på kandidaten? Eller skal jeg direkte ud og have mig et af de der famøse ”voksenjobs"?

Jeg har faktisk også en drøm om at udvide mine kompetencer og horisont ved at færdiggøre det kursusforløb, jeg har været på som blomsterdekoratør. Ja, mulighederne er mange, og det er kun mig selv, der bestemmer – så husk at lytte, mærk efter, lad dig inspirere og ræk ud, det har jeg i hvert fald tænkt mig at forsætte med.

Held og lykke / Daniella

Udklip

Flere nyheder fra SCU

03
feb.
Ciudad De Las Artes Valencia
HHX

Spanskholdet i Valencia

Eleverne har det godt hos de spanske værtsfamilier.

Se nyhed
02
feb.
IMG 4122 (1)
HF

Info-møde om HF Ordblind i dag kl. 16.30

Kom og hør mere om den nye klasse for ordblinde. Adresse: Højvangens Torv 2.

Se nyhed
27
jan.
Tv2øst1
HF

TV2 Østjylland på SCU

TV2 Østjylland sætter fokus på den nye klasse for ordblinde på HF. 

Se nyhed
27
jan.
B3 (3)
EUX

Nytårskur med bobler og tale

Ny tradition. EUD og EUX Business til nytårskur.

Se nyhed
26
jan.
B6 (2)
EUX

Seks virksomheder til Karrieredag

Fuldt fokus på at søge læreplads og hjælp til at skrive en god ansøgning.

Se nyhed
21
jan.
IMG 4141
SCU

Tak for besøget til Åbent Hus!

Helt fantastisk med så stor interesse for vores mange ungdomsuddannelser.

Se nyhed
20
jan.
ATU Elever Diplomer2023
HHX

Diplomer til fire HHX-talenter

Tillykke! De fire har gennemført Akademiet for Talentfulde Unge.

Se nyhed
19
jan.
Lene +May Britt2
HF

Ny klasse for ordblinde på HF i Skanderborg

Skræddersyet undervisning og HF-studentereksamen på kun to år.

Se nyhed
18
jan.
S6
SCU

Åbent Hus på SCU 21. januar kl. 9.30

Vi er klar! Se skolen, mød elever og studievejledere.

Se nyhed
16
jan.
M6
SCU

Søg ungdomsuddannelse frem til 13. marts

I 2023 kan du søge optagelse fra 15. februar til 13. marts.

Se nyhed
06
jan.
Scu Hovedindgang
SCU

SCU søger it-supporter elev

Du bliver en del af skolens IT-team og sikres en spændende og alsidig uddannelse.

Se nyhed
05
jan.
Årets Økonomielev
EUX

Mathilde er årets økonomielev

Stort tillykke til Mathilde Reck fra EUX Business. Hun har læreplads hos Illux.dk

Se nyhed
05
jan.
Anne Skaarup2
SCU

Talent-koordinator besøger SCU-elever i Tyskland

De er glade for at arbejde i tyske virksomheder, lyder frontberetningen.

Se nyhed
02
dec.
6
AVU

AVU-kursister på studietur

Besøg på Det nye H.C. Andersens Hus i Odense.

Se nyhed
22
nov.
M4red
SCU

Mentaltræner rådgiver sportselever på Campus

Sportspsykologisk konsulent, Henrik Hjarsbæk, der guider professionelle sportsfolk, besøger SCU.

Se nyhed
21
nov.
B1 (2)
VUC

VUC og Bydelsmødrene får flere kvinder på skolebænken

Samarbejdet er så stor en succes, at flere af kvinderne har fået mod på mere uddannelse.

Se nyhed
16
nov.
M1
SCU

Fuldt hus til uddannelsesmesse på Fælleden

Vi fik talt med rigtig mange forældre og rigtig mange 8. og 9. klasseselever. Skønt!

Se nyhed
02
nov.
IMG 3738
SCU

Rejsegilde: 12 tons vinduer monteres på SCU

SCU fejrer rejsegilde på det nye studiemiljø, som står klar til skolestart 2023.

Se nyhed
31
okt.
Mathias Holme Andersen1
HF

HF hjalp Mathias

Selvtillid, motivation og gode karakterer...

Se nyhed
29
okt.
Damathl1
EUX

Nicolai arbejder hos Damstahl

Da Nicolai Søndergaard skulle...

Se nyhed
24
okt.
Hekma2
HHX

Hekmatullah på Akademiet for Talentfulde Unge

Hekmatullah Akbari blev...

Se nyhed
24
okt.
B1 (4)
SCU

Valgdebat med unge politikere

Unge folketingskanditater fra Østjylland til valgdebat i kantinen på SCU.

Se nyhed
28
sep.
Kasper1
HHX

Revisor-job til Kasper

Kasper Lundegaard Larsen fra HHX...

Se nyhed
28
sep.
Mette Asferg1
HF

Mette Asferg valgte 2-årig HF

Som springgymnast har Mette...

Se nyhed
27
sep.
B1 (6)
VUC

AVU-kursister på tur i himmelrummet

Astronomi og naturvidenskab på skoleskemaet for 60 AVU-kursister på tur til Steno Museet i Aarhus.

Se nyhed
26
sep.
Magnus Favortit3
HHX

Magnus Kræpping valgte HHX

Respekt, rummelighed og faglig...

Se nyhed
26
sep.
B5 (2)
HHX

HHX på Nordic Sac: Utrolig inspirerende oplevelse

11 HHX-elever har taget turen til København for at deltage i konferencen Nordic Study Abroad Community (NSAC).

Se nyhed
21
sep.
Ny1
HHX

Årets Forskerspire 2020

Signe Roesgaard og Lærke Lisby...

Se nyhed
19
sep.
Udland1
SCU

Stor interesse for lærepladser i udlandet

Elever, der drømmer om at bo og arbejde i udlandet, har mulighed for at komme afsted via OPU-ordning.

Se nyhed
16
sep.
Img 0092
HF

Mathias tog HF og satser på militærkarriere

"Jeg elsker at presse mig selv og...

Se nyhed
07
sep.
IMG 3241
VUC

Fra AVU til SOSU: Jeg hjælper med mad, vask og medicin

Efter Taengon Puddaeng fra Thailand blev færdig med 10. klasse på AVU, uddannede hun sig til SOSU Hjælper. 

Se nyhed
05
sep.
B2 (4)
HHX

Mogens Lykketoft gæster SCU

Forhenværende udenrigsminister, Mogens Lykketoft, kickstarter StudieOmråde på HHX.

Se nyhed
29
aug.
Kristoffer1
HHX

Internship i stort  investeringsfirma

Kristoffer Skjærbæk fra Skanderborg...

Se nyhed
28
aug.
Matilde Damgaard4
HHX

Praktik hos Siemens

Til august starter Mathilde...

Se nyhed
22
aug.
B3 Roteret
SCU

Campus kickstarter nyt sportsmiljø

Sportstalent-elever på tværs af Campus...

Se nyhed
06
aug.
Shea Foto
HHX

Lasse Højgaard går på HHX og Skanderborg Håndbold Elite Akademi

Elitesportselev på SCU

Se nyhed
01
aug.
5
HHX

Marianne Dige studerer HA, Erhvervsøkonomi, på Aarhus Universitet:

Stor fordel for mig med HHX...

Se nyhed
01
aug.
Img 1688 (1)
EUX

Amanda Loft, elitesportselev på SCU:

Fra Aarhus til HF og håndbold i...

Se nyhed
01
aug.
Khawla1 (1)
AVU

Jeg vil være SOSU-hjælper

AVU har givet den 34-årige Khawla...

Se nyhed
28
jul.
Roteret1 (1)
HF

Helena Klamer tog HF og uddanner sig til dyrlæge

Jeg vil gøre en forskel..

Se nyhed
27
jul.
Scu Skruer Op For Den Groenne Omstilling
SCU

SCU skruer op for den grønne omstilling

Æbleskrog ned i ’Grønt affald’, og Cola...

Se nyhed
22
jul.
Roteret1
EUX

EUX-student får job hos DSV i Chicago

Cecilie Rosendahl Rasmussen flytter...

Se nyhed
17
jun.
B6 (1)
HHX

Stort tillykke til årets første HHX-student

Årets første HHX-student er nu sprunget ud på SCU.

Se nyhed
09
jun.
B8
HF-e

Årets første student på HF-enkeltfag

Årets første student på HF Enkeltfag er nu sprunget ud. Stort tillykke med huen til Alexander Peter Blak.

 

Se nyhed
22
maj
Tysk
HHX

HHX-studenter rapporterer hjem fra tyske virksomheder

Hvordan går det med de HHX-studenter, der har valgt at rejse ud i verden via et af SCUs talenttilbud?

Se nyhed
17
maj
Otte2
HHX

Otte HHX-elever får lærepladser i Tyskland

HHX’ere fra Skanderborg til Tyskland for at arbejde i tyske virksomheder.

Se nyhed
16
maj
Spa
SCU

Spanske elever besøger SCU

Varmt velkommen til venskabsklasse fra Valencia.

Se nyhed
11
maj
Jesper
SCU

Løven kom til Skanderborg

Jesper Buch fra Løvens Hule lagde vejen forbi Skanderborg for at holde foredrag om iværksætteri. 

Se nyhed
01
apr.
Avu1
VUC

Fredag med fællesspisning på AVU

AVU'erne gik all-in på at skabe en hyggelig og festlig stemning.

Se nyhed
23
mar.
EUX
EUX

Michelle læser til markedsføringsøkonom

Et godt flow: EUX Business, læreplads og nu markedsføringsøkonom.

Se nyhed
17
mar.
Karrieredag
EUX

Karrieredag på SCU
gav pote for FREJA

FREJA Transport & Logistics A/S har fået fire lærepladser besat.

Se nyhed
04
mar.
EUD Læreplads
EUD

Årets første EUD-læreplads er i hus

Stort tillykke til Nicki Bahn.

Se nyhed
04
mar.
Pia Marlo Red (2)
SCU

Rekordmange unge søger ind på SCU

Knap 300 unge har i år søgt ind på en ungdomsuddannelse på SCU i Skanderborg.

Se nyhed
03
mar.
B11
HF

Alumnedag på HF: 

Tidligere elever besøger skolen og fortæller om tiden efter HF.

Se nyhed
08
feb.
Haandbold
EUX

EUX Sportsklasse 

- bliv en del af et sportsligt fællesskab, mens du tager en ungdomsuddannelse. 

Se nyhed
23
sep.
Julie Bach Nielsen Red
EUX

DSV er min drømme-elevplads

”Her er masser af muligheder for at gøre karriere, også i udlandet”.

Se nyhed
17
okt.
Kobberoe Ny
HHX

Helt vild med Tyskland!

Hilsen fra Tyskland fra tidligere...

Se nyhed
20
sep.
Daniella Ambassadoer2 Web
HF

Daniella tog HF og læser nu design

"Jeg var meget glad for HF. Der var plads til forskellighed, og ingen var forkerte."

Se nyhed
31
aug.
Asger Ny
HHX

HHX-elev nomineret til Årets Forskerspire 2019

Som den eneste HHX-elev...

Se nyhed