
Daniella Olsen havde en plan om at blive musiker, men blev så fanget af de kreative fag på HF, at hun skiftede kurs og i dag læser design.
Hun er glad for, at hun undervejs på HF fik støtte til at forfølge sin nye drøm, og hun opfordrer andre unge til at række ud, når tvivlen melder sig. Læs med her.
Navn: Daniella Olsen
Alder: 23 år
Studerer: Design-bachelor på VIA
Hvad fik dig til at vælge HF?
Jeg gik på efterskole i 10. klasse og havde kun engelsk og ikke andre sprog, så derfor kunne jeg ikke søge ind på det almene gymnasium og begyndte i stedet at søge andre muligheder. Jeg var på brobygning på HF og tænkte, at det var min chance.
På det tidspunkt brugte jeg meget tid på musik og var overbevist om, at jeg ville ind på Musikkonservatoriet bagefter. Derfor valgte jeg musik på HF, og desuden havde jeg valgfag som billedkunst, psykologi og design.
Det var fedt, at jeg kunne være med til at skræddersy min egen ungdomsuddannelse, og det var rart ikke at være låst fast, men derimod have friheden til at vælge mange kreative fag. Selvfølgelig havde vi også obligatoriske fag som blandt andet dansk, engelsk, historie og matematik, som bestemt ikke er min stærke side.
Hvilke fordomme om HF blev du mødt med?
Det lå på en eller anden måde i luften, at det almene gymnasium STX var det eneste rigtige, og at HF var for dem, som ikke var kloge nok til gymnasiet.
Selvfølgelig var det nederen at mærke omverdenens fordom om, at jeg formentlig ikke var klog nok. Men jeg har aldrig været bange for at stikke lidt ud og havde for eksempel lyserødt hår i folkeskolen, så jeg lod mig ikke slå ud, og begyndte på HF med oprejst pande.
Og da mine venner undervejs hørte om de spændende fag og den indflydelse jeg havde på min egen ungdomsuddannelse, tror jeg, at fordommene forsvandt, og da jeg efter to år stod med huen på, blev de lidt misundelige. Nogen har endda sagt til mig efterfølgende, at de ville ønske, at de havde taget en HF i stedet.
Hvad synes du om at tage HF på SCU?
Jeg var meget glad for HF. Der var plads til forskellighed, og ingen var forkerte.
Jeg var for eksempel ikke god til matematik, og i starten kunne jeg sidde på forreste række og græde, men jeg havde en fantastisk matematiklærer, som kunne undervise, så det gav mening for mig, og jeg lærte det, jeg skulle. Samtidig tog han hånd om alle de andre, også de dygtige til matematik, så alle lærte mest muligt og udviklede sig mest muligt.
Vi var også gode til at hjælpe hinanden i klassen, og der var plads til og respekt om hinandens forskelligheder og kompetencer, og det var super positivt for sammenholdet i klassen.
Generelt var jeg vild med de mange forskellige fag, man kunne vælge, og uanset hvilket fag, jeg valgte, var lærerne mega kompetente og engagerede. Det samme var studievejlederne. Jeg kunne altid række hånden ud, når jeg var ved at miste overblikket, og hver gang greb de den.
Jeg oplevede, at når jeg var ærlig og åben om mine tvivl, faglighed og fremtidsdrømme var de der for mig, og ikke kun fordi det var et arbejde for dem, men fordi de var oprigtigt interesserede i at hjælpe os unge. Det var i hvert fald min oplevelse.
Hvad synes du om det sociale liv på HF?
Jeg var med i huerådet og klassens repræsentant i forskellige udvalg på skolen, og der skete bare rigtig mange sjove ting. Klassefester, sammenkomster på kryds og tværs, klasseudflugter, og så selvfølgelig fredagsbar og den store gallafest.
Jeg var også med i et skoleband, som spillede ved forskellige lejligheder bl.a. en faglig fællesdag omkring de forenede stater, der samlede de forskellige uddannelser i kantineområdet, det var ret fedt.
Vi havde det godt med hinanden i klassen, hvor jeg mødte Benjamin, som efterfølgende er blevet en af mine mest nære venner. Han bor i Aarhus ligesom mig og studerer branding og event-management.
Hvornår og hvordan fandt du ud af, hvad du ville bruge din HF til?
Lige siden jeg var lille, har jeg sunget og spillet musik, så både omverdenen og jeg selv troede, at det var den vej, jeg skulle. Men i løbet af HF blev jeg meget klogere på mig selv, på mine egne og andres forventninger.
Åbenbaringen kom, da jeg valgte Design. Vi havde en fantastisk lærer, Melanie, som jeg fik en særlig tilknytning til, og selvom det sikkert lyder kliché-agtigt, så opdagede jeg, at design var mit kald i livet. Især det med indretning.
Herefter var resten af tiden på HF en leg, selv eksamen var næsten en fest. Jeg har stadig gemt min første mock-up, som var en ergonomisk kaffekop. Mange af de kreative kompetencer fra HF bruger jeg i dag på mit studie på VIA, hvor jeg læser en Design-bachelor.
Har du et godt råd til andre unge?
Det er ok at smide facaden og indrømme, at man ikke har 100 procent styr på alting. Det er ikke et nederlag. Tværtimod viser det, at man tager sig selv seriøst. Når man er 16-17-18 år, har man ikke regnet hele verden ud, og det er helt ok at spørge lærere og studievejledere til råds i løbet af sin ungdomsuddannelse.
Man udvikler sig så meget, og ens interesser og drømme ændrer sig, og det kan være vildt uoverskueligt at finde ud af, hvad man egentlig gerne vil med sit liv. Så vær ikke bange for at spørge lærerne og studievejlederne til råds – det gjorde jeg, og jeg er dybt taknemmelig for deres hjælp.
Et andet godt råd er at møde nye mennesker med et smil og pakke de stereotype forestillinger væk. Vær open-minded i forhold til at lære nye mennesker at kende, når du begynder på en ungdomsuddannelse. Det kunne jo være, at du bliver beriget med et livslangt venskab, ligesom jeg mødte min bedste ven Benjamin.

"På det tidspunkt brugte jeg meget tid på musik og var overbevist om, at jeg ville ind på Musikkonservatoriet bagefter. Derfor valgte jeg musik på HF, og desuden havde jeg valgfag som billedkunst, psykologi og design."
Hvad studerer du nu?
Jeg læser til retail-designer på VIA Design, som er et kommercielt designstudie. Efterfølgende kan jeg for eksempel komme til at arbejde som indretningskonsulent hos forskellige virksomheder, eller jeg kan slå mig ned som selvstændig designer, hvor man har forskellige opgaver med at indrette, dekorere og style. Det kan også være at lave noget konceptuelt og sælge sit produkt til en kunde, så der er mange muligheder.
Hvordan ser din fremtid ud?
Jeg afsluttede min bachelor januar 2020, og står derfor overfor en skillevej: Skal jeg læse videre på kandidaten? Eller skal jeg direkte ud og have mig et af de der famøse ”voksenjobs"?
Jeg har faktisk også en drøm om at udvide mine kompetencer og horisont ved at færdiggøre det kursusforløb, jeg har været på som blomsterdekoratør. Ja, mulighederne er mange, og det er kun mig selv, der bestemmer – så husk at lytte, mærk efter, lad dig inspirere og ræk ud, det har jeg i hvert fald tænkt mig at forsætte med.
Held og lykke / Daniella

Flere nyheder fra SCU


Info-møde om HF Ordblind i dag kl. 16.30
Kom og hør mere om den nye klasse for ordblinde. Adresse: Højvangens Torv 2.
Se nyhed


Seks virksomheder til Karrieredag
Fuldt fokus på at søge læreplads og hjælp til at skrive en god ansøgning.
Se nyhed
Tak for besøget til Åbent Hus!
Helt fantastisk med så stor interesse for vores mange ungdomsuddannelser.
Se nyhed
Diplomer til fire HHX-talenter
Tillykke! De fire har gennemført Akademiet for Talentfulde Unge.
Se nyhed
Ny klasse for ordblinde på HF i Skanderborg
Skræddersyet undervisning og HF-studentereksamen på kun to år.
Se nyhed

Søg ungdomsuddannelse frem til 13. marts
I 2023 kan du søge optagelse fra 15. februar til 13. marts.
Se nyhed
SCU søger it-supporter elev
Du bliver en del af skolens IT-team og sikres en spændende og alsidig uddannelse.
Se nyhed
Mathilde er årets økonomielev
Stort tillykke til Mathilde Reck fra EUX Business. Hun har læreplads hos Illux.dk
Se nyhed
Talent-koordinator besøger SCU-elever i Tyskland
De er glade for at arbejde i tyske virksomheder, lyder frontberetningen.
Se nyhed

Mentaltræner rådgiver sportselever på Campus
Sportspsykologisk konsulent, Henrik Hjarsbæk, der guider professionelle sportsfolk, besøger SCU.
Se nyhed
VUC og Bydelsmødrene får flere kvinder på skolebænken
Samarbejdet er så stor en succes, at flere af kvinderne har fået mod på mere uddannelse.
Se nyhed
Fuldt hus til uddannelsesmesse på Fælleden
Vi fik talt med rigtig mange forældre og rigtig mange 8. og 9. klasseselever. Skønt!
Se nyhed
Rejsegilde: 12 tons vinduer monteres på SCU
SCU fejrer rejsegilde på det nye studiemiljø, som står klar til skolestart 2023.
Se nyhed



Valgdebat med unge politikere
Unge folketingskanditater fra Østjylland til valgdebat i kantinen på SCU.
Se nyhed


AVU-kursister på tur i himmelrummet
Astronomi og naturvidenskab på skoleskemaet for 60 AVU-kursister på tur til Steno Museet i Aarhus.
Se nyhed

HHX på Nordic Sac: Utrolig inspirerende oplevelse
11 HHX-elever har taget turen til København for at deltage i konferencen Nordic Study Abroad Community (NSAC).
Se nyhed

Stor interesse for lærepladser i udlandet
Elever, der drømmer om at bo og arbejde i udlandet, har mulighed for at komme afsted via OPU-ordning.
Se nyhed

Fra AVU til SOSU: Jeg hjælper med mad, vask og medicin
Efter Taengon Puddaeng fra Thailand blev færdig med 10. klasse på AVU, uddannede hun sig til SOSU Hjælper.
Se nyhed
Mogens Lykketoft gæster SCU
Forhenværende udenrigsminister, Mogens Lykketoft, kickstarter StudieOmråde på HHX.
Se nyhed




Marianne Dige studerer HA, Erhvervsøkonomi, på Aarhus Universitet:
Stor fordel for mig med HHX...
Se nyhed





Stort tillykke til årets første HHX-student
Årets første HHX-student er nu sprunget ud på SCU.
Se nyhed
Årets første student på HF-enkeltfag
Årets første student på HF Enkeltfag er nu sprunget ud. Stort tillykke med huen til Alexander Peter Blak.
Se nyhed

HHX-studenter rapporterer hjem fra tyske virksomheder
Hvordan går det med de HHX-studenter, der har valgt at rejse ud i verden via et af SCUs talenttilbud?

Otte HHX-elever får lærepladser i Tyskland
HHX’ere fra Skanderborg til Tyskland for at arbejde i tyske virksomheder.
Se nyhed
Løven kom til Skanderborg
Jesper Buch fra Løvens Hule lagde vejen forbi Skanderborg for at holde foredrag om iværksætteri.
Se nyhed
Fredag med fællesspisning på AVU
AVU'erne gik all-in på at skabe en hyggelig og festlig stemning.
Se nyhed
Michelle læser til markedsføringsøkonom
Et godt flow: EUX Business, læreplads og nu markedsføringsøkonom.
Se nyhed
Karrieredag på SCU
gav pote for FREJA
FREJA Transport & Logistics A/S har fået fire lærepladser besat.
Se nyhed

Rekordmange unge søger ind på SCU
Knap 300 unge har i år søgt ind på en ungdomsuddannelse på SCU i Skanderborg.
Se nyhed

EUX Sportsklasse
- bliv en del af et sportsligt fællesskab, mens du tager en ungdomsuddannelse.
Se nyhed
DSV er min drømme-elevplads
”Her er masser af muligheder for at gøre karriere, også i udlandet”.
Se nyhed

Daniella tog HF og læser nu design
"Jeg var meget glad for HF. Der var plads til forskellighed, og ingen var forkerte."
Se nyhed